Overkapping maken

Een overkapping maken is één van de meest eenvoudige doe het zelf projecten die je kan ondernemen. Hoewel een terrasoverkapping er wat intimiderend en groot eruit ziet is de uitvoering van het daadwerkelijk maken van een overkapping een vrij eenvoudige klus. Vaak wordt er voor hout gekozen als er een terrasoverkapping gemaakt wordt. Niet verwonderlijk, het materiaal is bijzonder betaalbaar, eenvoudig te bewerken en het laat zich goed schilderen.

overkapping

Als eerste start je met het monteren van een profiel aan de gevel van je huis.Dit is in principe de basis van je terrasoverkapping. Als deze scheef zit, gaat de rest van je terrasoverkapping ook scheef. Bepaal hoe lang je overkapping moet zijn en hoe hoog deze moet worden. Over het algemeen is het zo dat de hoogte wordt bepaald op basis van bijvoorbeeld een aangrenzende schuur. Maak de overkapping onder géén beding te laag! Het profiel dient om iedere 80 centimeter bevestigd te worden aan de gevel van het huis met een goede schroef. Let op; hoewel de overkapping geen enorm gewicht zal gaan dragen dient er toch een zekere stevigheid te zijn. Gebruik dus goede, dikke schroeven met goede pluggen.

Vervolgens maak je een staander + dakprofiel aan elkaar vast in een hoek van 90 graden ∟ Je maakt twee van deze constructies die je vervolgens aan het dak monteert. De staanders monteer je op de grond. Vervolgens maak je paralel aan het dakprofiel tussen deze twee constructies nog een balk. Je hebt nu een raamwerk waar je eigenlijk alles mee kan doen. Je kan natuurlijk het dak dichtmaken met hout, maar eventueel ook een schuin aflopend dak maken zoals in de afbeelding. Of een licht doorlatende koepel plaatsen.. je kan het zo gek niet bedenken of het is wel mogelijk. Wil je de overkapping helemaal losstaand hebben van het huis? Dit is een zogenaamde pergola. Een pergola vereist een net iets andere techniek omdat het niet mogelijk is een profiel aan het huis te bevestigen. Lees meer op de volgende pagina over het maken van een pergola.