Pergola maken

Een pergola maken is een erg makkelijke klus die zelf onervaren klussers voor elkaar kunnen krijgen. Als eerste dien je bedenken welke vorm je wil gebruiken en wat het doel van je pergola zal zijn. Ga je er enkel planten tegenaan laten groeien, of ben je van plan om daadwerkelijk een zithoek te creëren? Als dat het geval is, stippel dan alvast een vierkant uit waar je voldoende ruimte hebt voor een goede tuinset en wellicht een paar stoelen en een kachel.

Maak de vierkant perfect met rechte hoeken van 90 graden. Boor met een grondboor gaten van ongeveer 50 centimeter diep op iedere hoek van de vierkant en zet hier palen in die voldoende hoog zijn (180-220 cm). Te lange palen is geen probleem, afzagen is namelijk zo gebeurd. Een stuk bij een paal aanplakken is niet te doen :)

Zet de palen in de gaten en vul ze met cement of een andere substantie die zich uithardt. Je kan eventueel ook droge mortel in het gat gooien met een halve emmer water en vervolgens roeren. Om alles extra stevig te maken kan je twee schroeven aan de zijkant van de palen draaien. Zorg er met een pijllood voor dat de palen loodrecht uit het beton steken. Het beton goed laten uitharden (meestal 24 uur wachten) en vervolgens eventueel verschil in hoogte meten met een metseltouwtje, lat en waterpas. Zaag vervolgens de koppen van alle palen tot de correcte hoogte. Ga hierbij altijd uit van de kortste paal!

Vervolgens is het een kwestie van dwarsliggers monteren met goede schroeven en eventueel een dak van hout, latten of doek monteren. Je kan het zo gek maken als je zelf wil! Geen zin om helemaal zelf een pergola te construeren? Dan is een pergola zonwering wellicht een goede optie voor jou. Een pergola zonwering is een vereenvoudigde variant die je in iedere goede bouwmarkt wel kan kopen.